Ademhalingskinesitherapie

Laura van Weijnen

 

Ademhalingskinesitherapeut


Op afspraak

 

van maandag tot zaterdag

 

laura@dekubusmerchtem.be

 

+32 468 01 14 16

ADEMHALINGSKINESITHERAPIEDOELGROEP


Kinderen en jongvolwassen tot 18 jaar al dan niet met acute of chronische longaandoeningen.


De ademhalingskinesitherapie zal een bevorderlijke en ondersteunende functie hebben in de genezing van de respiratoire aandoening met behulp van de nodige medicatie.


Respiratoire aandoeningen:


  • RSV (Respiratoir syncytial virus)
  • Bronchiolitis
  • Longontstekingen
  • MucoviscidoseDOELSTELLING


In het verleden werd gebruik gemaakt van tapotage of klopmassage, dit is een verouderde techniek die vervangen is door het gebruik van IPV (Intrapulmonale percussieventilatie) al dan niet in combinatie met autogene drainage.


De toegediende druk en trillingen zorgen voor het beter loskomen van de verklevingen en verhogen de ventilatie met als doel de obstructie te verplaatsen en te verwijderen.


Hoewel de ademhaling een autonoom mechanisme is, kunnen we onze ademhaling toch bewust controleren en maken we hiervan gebruik tijdens de autogene drainage.


Naast de IPV en de autogene drainage worden ook hulpmiddelen gebruikt zoals fixatiebanden, pep,

flutter, …WERKWIJZE


Aanmelding:


U kan zich telefonisch aanmelden. U dient te beschikken over een voorschrift voor een kinesitherapeutische verstrekking.Behandeling:


Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van verschillende technieken. Naast het gebruik van Intrapulmonale percussieventilatie (IPV), zal ook gebruik gemaakt worden van autogene drainage en hulpmiddelen (pep, flutter, ...).


Bij IPV wordt een mondstuk of maskertje t.h.v. de mond van het kind gebracht. Er worden aan bepaalde frequenties positieve drukken worden aan de patiënt toegediend, waardoor de slijmen gemobiliseerd worden.


Bij jonge kinderen die onrustig zijn bij de behandeling kan bouncing een hulp bieden. Door kleine op en neer bewegingen op een bouncing bal komen de meeste kinderen tot rust en laten ze de therapie gemakkelijker toe.


Neusspoelen zal bij oudere kinderen, die hun neus zelfstandig kunnen spoelen, voor de behandeling gebeuren met behulp van een neuskannetje. Bij een baby en hele kleine kinderen zal de neus na behandeling worden gespoeld met behulp van een neusflesje.Belangrijk:


Aerosoltherapie dient voor de ademhalingskinesitherapie te worden toegediend. De werking van de aerosol zal de behandeling enkel ten goede komen.


Uitzondering: het toedienen van antibiotica via een vernevelaar, dient best na de behandeling te worden toegediend. Dit resulteert in een betere afzetting in de luchtwegen.WAT BIEDEN WIJ U NOG AAN


het aanleren aan ouders en kinderen hoe ze op een correcte manier kunnen neusspoelen;

het aanleren om op een correcte manier een puffer te gebruiken;

het geven van tips bij de aerosol therapie.TARIEVEN (klik)


Tarieven per 1 februari 2024


  • Eerste behandeling 30 minuten: € 34 + €7 (dossierkost)
  • Kabinetsbehandeling 30 minuten: € 34


Niet-geconventioneerd -


TABEL HONORARIA EN TERUGBETALINGEN AXXON


Heeft u kind al kinesitherapie gekregen dit jaar? JA --> breng je kinesitherapeut op de hoogte.