Bobath therapie

Lobke Pauwels

 

Bobath therapeut

Psychomotoriek


Op afspraak

 

lobke@dekubusmerchtem.be

 

+32 485 37 67 89

Arne Michiels

 

Pediatrisch kinesitherapeut

Neurologische revalidatie

Psychomotoriek


Op afspraak

 

arne@dekubusmerchtem.be

 

+32 486 98 44 60

BOBATH THERAPIE - NEUROLOGISCHE REVALIDATIE

DOELGROEP


  • baby’s met een vertraagde ontwikkeling
  • baby’s, kinderen en jongvolwassenen met CP
  • baby’s en kinderen met motorisch ontwikkelingsvertraging
  • baby’s en kinderen die prematuur geboren zijn
  • spina bifica
  • spierziektes
  • syndromen

 

DOELSTELLING


Bobath- therapeuten werken met kinderen met zeer uiteenlopende problemen. Bepaalde kinderen vertonen een min of meer vertraagde neuro-motorischeontwikkeling, al dan niet geassocieerd met cerebrale parese. Andere kinderen vertonen een lichte en voorbijgaande dysharmonische neuro-motorische ontwikkeling. Bij deze laatste zal de tussenkomst van de therapeut natuurlijk tijdelijk en minder intensief zijn.


De therapie richt zich op kinderen met een hersenletsel, maar ook kinderen met motorische moeilijkheden komen hiervoor in aanmerking. Na een uitgebreide observatie proberen we vast te stellen wat het kind kan en hoe het dit uitvoert. De oorzaak is de aansturing vanuit de hersenen en de problemen uiten zich in de motoriek. De therapeut kan een betere houding en beweging uitlokken, waardoor deze spierspanning verbeterd kan worden . Het kind kan hierdoor ‘normale’ bewegingen ervaren en meer controle krijgen over het bewegen. Omdat het zenuwstelsel plastisch is, is vroegtijdige behandeling en herhaling heel belangrijk.

De kinesitherapeut kan het kind helpen bij het voorkomen van orthopedische problemen (zoals contracturen), het zoeken naar aanpassingen om zich te verplaatsen (zoals beugels, strekkers, enz.), het zelfstandig kunnen handelen (zoals aankleden, eten, enz.) en adviseren van een goede zithouding.


WERKWIJZE


Aanmelding gebeurt telefonisch (Lobke - Arne) of via e-mail (Lobke - Arne). U dient te beschikken over een voorschrift voor kinesitherapie. 


Na aanmelding wordt de hulpvraag verduidelijkt en een kinesitherapeutisch onderzoek uitgevoerd. Op basis hiervan worden daarna doelen voor de therapie opgesteld, hier gaan we samen mee aan de slag. 


De behandeling bestaat uit het aanleren en inoefenen van vaardigheden en motorische taken. Dit doen we steeds op een uitdagende en speelse manier. 


Na elke sessie wordt kort besproken wat ingeoefend werd en waar we nog verder aan werken. TARIEVEN (klik)


GEDECONVENTIONEERD


kiné 3___serialized1
kiné 1___serialized1
kiné 2___serialized1